Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Facebook

Friss topikok

Címkék

150 nap (1) 1998 (1) 2013 (1) 9/11 (1) akkor és most (1) alkohol (2) amerika (1) amnézia (1) átverés (1) a szürke ötven árnyalata (1) Balaton (1) Bódi Sylvi (1) britney spears (1) buci (1) buli (1) BŰZ (1) cápa (1) celeb (1) Conchita Wurst (1) divat (1) dj baby la (1) dj exotic eve (1) dj flower (1) dj lauro giotto (1) dj lia kustanczi (1) dj seherezade (1) drog (1) droid (1) egyediség (1) éjszaka (1) elemésztve (1) erotikus irodalom (1) escort (1) Eurovízió (1) facebook (2) Facebook (1) faldöngető (1) fantázia (1) fehérnemű (1) felnőtt (1) foci (1) fotó (1) függőleges mosoly (4) fulladás (1) gyerekszoba (1) gyermek (1) hamis gyönyör (1) hétvégi hódító (1) hipster (1) hitelesség (1) horror (1) humor (1) hús-vér ember (1) húsipari dj (1) instagram (1) irodai munka (1) ismerkedés (1) ital (1) kábítószer (1) káosz (1) karizma (1) komp (1) könyv (1) könyvkiadás (1) könyvmaffia (1) könyvrészlet (3) közösségi portál (1) kreativ.hu (1) leszarás (1) like (1) longboard (1) lovebirds (1) magánkiadás (1) magyar börtönpokol (1) mainstream (1) másnap (1) mecénás (1) média (1) miley cyrus (1) munka (1) munkaerő (1) munkáltató (1) munkavállaló (1) neon (1) nép (1) neutralizátor (1) nicki minaj (1) Nirvana (1) nosztalgia (2) nyár (2) olvasói levél (1) pánikszoba (1) párkapcsolat (1) partyveterán (1) pénz (1) petíció (1) Playboy (1) Playboy villa (1) playmate (1) pornó (2) pszichopata (1) Puzsér Róbert (1) Ramones (1) részeg (1) ribancképző (1) rockdj dora butcher (1) Russell Peters (1) sofőr (1) stand-up comedy (1) stohl andrás (1) szajha (1) szakállas nő (1) szalai vivien (1) szexi (1) taktika (1) tavasz (2) terrorizmus (1) tévhit (1) tiffany (1) tömegközlekedés (1) trendi (1) troll (1) vers (2) viktor (1) vip baszóka (1) zsebgengszter (1) Címkefelhő

A hipster lét elviselhetetlen könnyűsége

2013.09.19. 09:59 Függőleges Mosoly

longboard_1379577449.jpg_500x333

A minap ellongboardozott mellettem két Nirvana-pólós tinilány a Király utcában, és arra gondoltam, milyen valószerűtlenül könnyű dolguk van. Úgy deszkáznak, mint Stephen Hawking, annyi közük van a Nirvanahoz, mint Miley Cyrusnak, és mégis szinte árad a pórusaikból a menőség.

Aki úgy dönt, felcsap hipsternek, anélkül érezheti magát különlegesnek, hogy akár egyetlen önálló ötletet is ki kéne préselnie magából. Kitűnhet a tömegből pusztán azáltal, hogy elsajátítja egy kisebb, ámde szépen gyarapodó tömeg szokásait. Kissé ellentmondásos, de annál vonzóbb alternatíva - pláne egy útkereső tinédzser számára. Nem kell komolyabban elmélyednie semmiféle sportágban, vagy zenei irányzatban, nem szükséges konyítania sem a divathoz, sem pedig a szépségápoláshoz, elég beszereznie a legfontosabb kellékeket, és máris megmártózhat a menőség érzésében. 

Azaz még nem, kicsit előre szaladtam. Nem elég a hóna alá csapott longboard, a kultikus zenekarokat hirdető póló és az absztrakt tetoválások, akad még egy pofonegyszerű, de kikerülhetetlen lépés. A reménybeli tinihipsternek kérlelhetetlen kultúrsznobbá kell válnia, aki mereven elhatárolódik mindentől, ami mainstream. Legyen az márka, együttes, vagy épp szórakozóhely, amint felmerül a gyanú, hogy kívülállók is kedvelhetik, azonnal váltani kell. Azonnal! Az se baj, ha a gyanú alaptalan, hiszen a hipster szubkultúra szervezőeleme épp az egyediség, és mi lehetne annál egyedibb, mint túlságosan populárisnak bélyegezni valamit, ami cseppet sem az. Egy ilyen megelőző mainstreamezés sokat dobhat minden zsenge hipster-tanonc respektjén, sőt, felkeltheti vele a nagy múltú hipster kollektívák érdeklődését is. A témakör ismerete - akárcsak a külsőségek esetében - itt is teljesen irreleváns, a lényeg a magabiztos előadásmód.

Ez volna tehát a tagsági ebbe az uniformizáltan egyedi elit klubba, ahol bárkiből lehet valaki. Egy bevásárlókörút a szülőkkel a kötelező kellékekért, néhány szokatlan kiegészítő a nagyi szekrényéből, és persze a mainstream konok tagadása. Az eredmény pedig maga a megtestesült egyediség. Egy öntörvényű kamasz, aki előremutató stílusával és szofisztikált személyiségével mindig egy lépéssel a tömeg előtt jár. Aki előtt Vörös-tengerként nyílik szét a Twilight-tolltartós, Budmil táskás osztályközösség, nyomában pedig csodálat és irigység jár. Hát kell ennél több?

A bejegyzés trackback címe:

https://fuggolegesmosoly.blog.hu/api/trackback/id/tr475523328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

figa di terrore 2013.09.19. 19:25:55

olcsó apropó egy bejegyzéshez. amit írsz, és amilyen mélységében közelíted meg a kérdést, azzal bloggerként pont te leszel a saját magad által definiált hipszter- csak bloggerből. hipszter a faszt - itt csak a felszínességről van szó, ha bármiről is szó van. az bizony szar dolog. de ugyanúgy felszínes dolog elmenni az utcán egy szerinted kategorikusan öltözködő, viselkedő arc mellett és azt mondani - bleh, hát hipszter azt csá.
hipszter talán nincs is - elhasznált metszetek ezek, amiket említesz - a hipszter fogalma olyan mértékben univerzális - hogy már semmiről nem szól. divatról beszélgetünk? popkultúráról? ebben semmi új. megbocsá - semmi speciális. volt, lesz. internetes globalizációról? anti-establishment, mint korstílus. talán valami. görcsös individualizmus? talán igen. talán nem. ez magától is történik, be kell látni - az egyéntől függetlenül. illetve - nézzük az egyént.
Robert Lanham - The hipster handbook (2003)
10 különböző hipster altípust különít el - pl 'loner - aki magának való és némi önsajnálat jellemzi, valamint szívesen gyűjt lemezeket.' (amúgy ez az idézet egy tavalyi 'guld - havasréti - zenei szubkultúrák médiareprezentációja' című tanulmánygyűjteményből idézet.) loner, mint *hipster* altípus - hát ez is mi a faszom - vegyük az egyént és vegyünk egy másik örökké divatos metszetet- a pszichológiájét- antiszociális személyiség? talán borderline személyiségzavar? ki a fasz tudja. és lehet, hogy még ennek sincs túl sok haszna. de hogy alá erőltetjük egy új kategóriának - az azért van, hogy te és mások írhassanak valamiről. öncélú diskurzus ez. És míg Robert Lanham legalább már hullamód belefeledkezett a kategórizálásba, ezzel talán nyert egy falat felmentést, te maradtál google translate.

Függőleges Mosoly 2013.09.19. 21:32:46

@figa di terrore:
annyira túldimenzionáltad, hogy inkább összefoglalom egyetlen mondatban a bejegyzés mondanivalóját: úgy éreztem, a fene nagy egyénieskedés mögött sokszor nincs is tartalom, és írtam erről pár sort. ennyi, és nem több. remélem, nem voltam ünneprontó.

nem várt fordulat 2013.09.20. 08:13:47

@figa di terrore: részben igazat adok neked, de borderline-nak nyoma sincs itt, tudom, az vagyok én is. egy tünetét sem kell, hogy produkálják ezek az ún. hipsterek vagy mik.

én inkább azt tartom érdekesnek, hogy az emberiség miért akarja újra és újra feltaláni a spanyolviaszt.

most úgy hívjuk hipster, pedig jól írtad, ez semmi más csak felszínesség, és kitünni akarás, valahol ez is egy fajta lázadás, csak a gyengébbik fajtából.

ma úgy hívjuk, startup, pedig gyakorlatilag volt ilyen már 20 éve is. cégek befeketetőket keresnek, régen meg mecénásoknak hívták ezeket a befektetőket.

minden olyan dologra, ami létezett már 20 - 100 - 200 évevel ezelőtt is, próbálunk valami új, "trendi", modern szót találni, valami olyan kontextusba helyezni, ami megfelel a kor "követelményeinek". de a lényeg ugyanaz.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.09.20. 08:47:55

Amit írtál, az kb. minden alternatív (= a létrejötte pillanatában nem mainstream) szubkultúrára igaz. Aztán jön a bizonygatás, hogy én már akkor hipster-punk-depeses-kjúros stb voltam, amikor ez még nem volt menő. Én már akkor a féjszbukon voltam, amikor még nem is létezett.

Egyébként hipszter témában jók a Harvard Sailing Team kis szösszenetei:

Hipster playlist:
www.youtube.com/watch?v=o8G3T-E4rYU

Hipster Thanksgiving:

www.youtube.com/watch?v=x1hLREgL194

mel gibson 2013.09.20. 09:38:38

túl sok a szabadidőtök...

panic_button 2013.09.20. 09:42:55

Inkabb rajzolj valamit, tobb ertelme lenne.

Kytia 2013.09.20. 10:03:47

Soha, ebben a büdös életben nem fogok rájönni, mit jelent az a szó, hogy hipster. A Nirvana-pólóst régen alterosnak, vagy rockernek hívták, ezeknek a mai megfelelője a hipster? Amúgy meg tök felesleges ezen izélni. Ilyenek a kamaszok, a menők közé akarnak tartozni. Majd elmúlik.

mrZ (törölt) 2013.09.20. 10:05:42

Mindig is ilyen volt, a tárgyak határozzák meg az öntudatra ébredés előtti ént.

Bellagio 2013.09.20. 10:08:15

@Kytia:

Mar ra is jottel, nagyjabol ezt jelenti.

Brian elete:
- Ti mind egyenisegek vagytok!
- Mi mind egyenisegek vagyunk!
- En nem!
- Ja, o nem...

Szarazinda 2013.09.20. 10:37:16

És ez a világ legtermészetesebb dolga, nem hiszem, hogy az utóbbi évtizedek egyetlen generációjánál is ki tudott volna maradni ez a korszak. Valóban kicsit megmosolyogtató, de mindig is létezett. Most a hipszterek, a 80-as években a rockerek és cure-osok, a kilencvenesben a bölcsészek. Oszt ezek különböző kombinációi, meg persze időbeli átfedései. De ezt a posztot írhattad volna a hatvanas évektől kezdve szinte bármikor, bármelyik generációról, csak a hipsztert be kellett volna helyettesíteni valami akkoriban divatos irányzattal.

lord_soth 2013.09.20. 11:46:31

Akkor lett végleges bennem az érzés, hogy minden hipsztert el kéne pusztítani, amikor láttam az egyiket üveg nélküli szemüvegben.

oleszt 2013.09.20. 12:44:02

@zombizan: szerintem a valódi szubkultúrák mindig is azok maradnak. "Sötétnek" születni kell :) és ezt nem is magamon tapasztaltam meg, hanem a 8 éves gyerekemen. Felhoztad a depest és kjúrt, hát ez most épp nem menő még mindig, valamint a nirvana sem, és nem kell bizonygatni annak aki annak érzi magát, a külsőségektől vki nem lesz az, és nem 3 kamasz évig tart ez az érzés, hanem egy életen keresztül, a divatrajongók meg jönnek-mennek, nem számottevőek.

Ernoke 2013.09.20. 13:13:06

"A reménybeli tinihipsternek kérlelhetetlen kultúrsznobbá kell válnia, aki mereven elhatárolódik mindentől, ami mainstream."
dehát a kultúrsznob pont a mainstream-ért van oda, nem? márminthogy az ő számára az a lényeg, hogy mások mit tartanak követendőnek és mérvadónak, és mielőtt valamit kedvelni kezd, átfuttatja a saját "menőség-szűrőjén".

egyébként soha nem fogom megérteni, hogy a hipszterek mitől szubkultúra. tud valaki nekem mondani olyan zenét, könyvet, amit tipikusan a hipszterek kedvelnek? van olyan szórakozási forma, amit csak ők követnek, van olyan drog, ami jellemző rájuk, vannak olyan világnézeti tételek, amiket általában igaznak vélnek ők? ha nincsenek ilyenek, akkor pedig mi különbözteti meg őket az átlagemberektől?

@oleszt: nagyon egyetértek, a szubkultúrához tartozás valóban kb. életre tud szólni, és nem sok köze van az aktuális életvitelhez, vagy az öltözködéshez hasonló felszínes marhaságokhoz.

Szelid sunmalac 2013.09.20. 13:17:55

@lord_soth: Pedig az jo, mert barmikor megutheted, ugyanis gyakorlatilag nem szemuveges.

Szelid sunmalac 2013.09.20. 13:18:47

A hipszter egyebkent meg divat. Onellentmondas. Merthogy divat nem divatosnak lenni. Komplett hulyeseg. Szurkenek, atlagosnak lenni bezzeg nem meno. Na ettol meno. Szerintem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.09.20. 13:24:57

az egyéniséggel az van, hogy akinek van, annak nincs arra kényszere, hogy ezt folyamatosan lángbetűkkel magára kiírva hirdesse. Nem hipszter találmány ez, tízezer éves dilemmája ez a mindenkori középszernek, hogy sem valódi tehetséggel nem rendelkezik, sem a képességgel, hogy ezen tényt feldolgozza. Az ilyenekből lesz aztán a hipszter. Mondanám, hogy szánni való, de valójában érthető a jelenség, és emellett jobbára ártalmatlan is a dolog, úgyhogy részemről korrekt.

pavor nocturnus 2013.09.20. 13:29:26

Rockerek és modok, nincs új a nap alatt, valahogyan mindig hívták azokat, akik egy csoporthoz tartozásuk révén akartak elkülönülni a társadalom azon csoportjaitól, akik nem akartak elkülönülni, vagy azoktól, akik egy másik csoporthoz tartozásuk révén akartak elkülönülni a társadalom azon csoportjaitól, akik nem akartak elkülönülni, vagy azoktól, akik egy harmadik csoporthoz tartozásuk révén akartak elkülönülni a társadalom azon csoportjaitól, akik nem akartak elkülönülni, vagy azoktól, akik egy negyedik csoporthoz tartozásuk révén akartak elkülönülni a társadalom azon csoportjaitólakik nem akartak elkülönülni, vagy azoktól, akik egy ötödik csoporthoz tartozásuk révén akartak elkülönülni a társadalom azon csoportjaitól, akik... ehhh... picsába!

Szelid sunmalac 2013.09.20. 13:44:41

@pavor nocturnus: En pl. ahho a csoporthoz tartozom, akik nem akarnak elkulonulni, ezzel is elkulonulve azoktol, akik viszont el akarnak.

pavor nocturnus 2013.09.20. 13:48:40

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ezt ismerem! Én például úgy szoktam hazudni, hogy mindig a legkendőzetlenebb őszinteséggel beszélek. Senki sem hiszi el, így őszinteségemmel kételyt tudok ültetni a hallgatóságom fejébe, pedig nem hazudok. A többi már csak az ő értelmezésük kérdése.

Szelid sunmalac 2013.09.20. 13:52:15

@pavor nocturnus: O, micsoda kifinomult modszer! Latod, a hipszterek is szeretnenek ilyet tudni, egyreszt, mert nem trendi, masreszt mert nem tud ilyet mindenki! Csak nem vagy latens-hipszter?

pavor nocturnus 2013.09.20. 13:55:26

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Hogyne volnék! Mindenféle látencia jellemző rám, amit csak el tudsz képzelni, sőt még mindaz is amit elképzelni se vagy képes. Én vagyok a látenciában bujkáló szörny!

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.09.20. 14:10:10

Őszintén szólva, én se nagyon tudom/értem, hogy mi/ki az a hipszter.
Ha kimondom a szót, akkor valami kötött sapkás, kinyúlt pólós, az utcán álmatag arckifejezéssel közlekedő sovány, szakállas, kicsit rendezetlen külsejű pasi jut eszembe, aki gondosan válogatott össze nem illő ruhadarabokat visel, de igazából maga se tudja, miért csinálja mindezt.

Vagy ugyanez nőben. Szakál opcionális.

Szelid sunmalac 2013.09.20. 14:28:24

@pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin): Nem, nem! Az a hobo! A hipszter nem szakadt ruhakban jar, hanem gondosan kivalasztott alkoncepciotlan ruhatara van (pl. az uveg nelkuli szemuveg). A masik amirol felismered, hogy feltetlen Apple rajongo. Es probal okos kepet vagni. Meg megpobal kitunni es tetszeni a tomegnek. A hobo leszarja a tomeget.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.09.20. 14:29:58

Minden korszaknak megvoltak a maga mainstreamet tagadó különcei. Most épp ők azok. Persze ez csak átmeneti időszak az életükben. Többségükből-megfelelő szülői háttér esetén-öltönyös majmok/kosztümös majmonák lesznek, és nagyon is frankón beilleszkednek majd a szabadversenyes kapitalizmus világába, és majd lehet mutogatni a hipszteres fotókat, hogyhát ilyen is volt.

Bobby Newmark 2013.09.20. 14:30:08

Azért a mainstream-undort egy szinten meg lehet érteni. Ahhoz, hogy valami széles körben népszerű legyen, ahhoz annak jellemzően egyszerűnek, könnyen befogadhatónak, kell lennie, emellett még gyakran szájbarágós, felszínes és sekélyes. Legyen az _bármilyen_ művészeti alkotás, Justin Biebertől Twilighton át Avengersig.

Ezzel nem azt mondom, hogy ez kizárja, hogy közben jó szórakozást is nyújtson az adott dolog. Csak azért kerülni valamit, mert mainstream, nem azért, mert szar, az elég idióta dolog.

Bobby Newmark 2013.09.20. 15:00:04

@Kytia: Állítólag a hetvenes évek hippijeinek a folytatása ők, csak felvizezett, gagyi, erőltetett formában.

Kb mintha valami menő underground dolog változott volna mainstreamme... oh, wait...
:P

figa di terrore 2013.09.21. 05:28:27

túldimenzionálás - dehogy.
csak móka ʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔʕ •ᴥ•ʔ

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.09.21. 21:17:10

# hogy mi a hipszter/hipszterség ?? #

röviden, tömören, a lényeg:

pénzes divat-kölkök/majmok akik azt csinálják, veszik, fogyasztják, birtokolják, hordják, amit megírnak nekik, ott, ahol ezeket el kell olvasniuk (ezen infók természetesen az épp leg-coolabb/hypeoltabb/trendibb/stb-bb forrásokban lelhetők fel)

puzsér videója - a pesti liberális értelmiségiekről - jutott eszembe, tűpontosan írja le: "hazamegyek és elolvasom, mit mondok majd, ha ha a véleményemet kérdezik" www.youtube.com/watch?v=He5ddKgEKKo

davidlejardin 2013.09.22. 16:59:30

köszönjük....
semmi köze nincs ennek a hipsterséghez....
ezek a "fiatalok" (azért idézőjeles, mert magam is csak 20 éves vagyok) tényleg üressek, és önmaguk karikatúrái, nekem vannak ismerőseim, akiket ezerszer inkább mondanék hipsternek mint ezeket, mégsem hasonlít rájuk...talán pont azért mert az igazi hipsterekről nem lehet megmondani, hogy azok, max egy kis idő mulva, amikor a mainstream hipsterek másolni kezdenek.

gaborpalotai 2013.09.25. 11:40:41

hát nem tudom, kicsit felületes maga a cikk is : ) amiről te beszélsz az korunk általános jellemzője. sztem kicsit összemosod egy általad ilyennek ítélt, vélt szubkultúrával. amerikai társadalomtudósok cikkeit olvasd el a témában. nagyon jók.
felületesség igen sokan felületesek, és néhányan, ugyanazok vagy mások hamar ráunnak dolgokra, vágynak az újdonságra vagy az egyediségre -ami meg éppen evolúciós szinten kódolt jellemzőnk szóval semmiképpen sem defekt - de ez nem feltétlenül baj mert így felszivárognak értékek a
mindenki számára elérhető kultúrába és olyanok is megismerhetnek jó dolgokat, akik mainstream médiát fogyasztanak. ez egy ilyen kulturális megújulást, vérfrissítést indukál, az előadóknak meg publikumot szóval ez inkább jó dolog már ugye ha létezik ilyen hogy jó, hiszen ez is szubjektív, mint az értékek amik alapján megítélsz valamit : )

Müszélia 2013.10.31. 06:33:18

@Kytia: hip jelentése, csípő vagy hecsedli. én inkább a hecsedliből indulnék ki.
nirvána póló rulez.
süti beállítások módosítása